Un proces carios poate fi incetinit insa nu poate fi oprit sau vindecat fara sa se indeparteze bacteriile care il cauzeaza. Acest lucru nu se poate face decat cu instrumente specializate pentru indepartarea selectiva a tesutului dentar infectat fara a afecta tesutul dentar sanatos. Astfel de instrumente nu exsita decat intr-un cabinet stomatologic si pot fi folosite doar de persoanele care au instruirea necesara (medicii stomatologi).
Dar ca sa elaboram putin raspunsul. Am spus ca un proces carios poate fi incetinit, dar nu stopat. In cele din urma bacteriile vor ajunge in interiorul dintelui unde vor cauza o infectie, care se va raspandi prin canalele dintelui si va ajunge la varful radacinii in osul maxilar. Acesta este momentul cand "se umfla dintele". In anumite situatii aceasta infectie poate cauza complicatii foarte severe, potential fatale, cum este angina Ludwig.
Acest proces de avansare al bacteriilor prin dinte poate dura de la cateva luni pana la cativa ani. Acest lucru depinde de multi factori, cum ar fi: igiena pacientului, tipul de bacterie care cauzeaza caria, prezenta sau absenta proceselor reparatorii ale dintelui, cantitatea si calitatea salivei, pH-ul gurii, alimentatia pacientului, raspunsul sistemului imunitar si multe altele.
Ideea centrala este ca bacteriile castiga intotdeauna. Caria va ajunge la stadiul de infectie care va evolua. Acest lucru este cert. Singurul lucru incert este in cat timp va ajunge acolor si asta variaza de la persoana la persoana in functie de factorii mentionati mai sus.
In cele din urma va trebui sa ajungeti la medicul dvs. stomatolog pentru a va executa inlaturarea bacteriilor. Ca asta inseamna o simpla obturatie (plomba) ori un tratament de canal sau extractia dintelui depinde de stadiul in care ajungeti la medic. Cu cat ajungeti mai la inceputul procesului carios cu atat mai putine bacterii sunt de indepartat si cu atat bacteriile au reusit sa va distruga mai putin dinte sanatos. Implicit, cu atat mai bine pentru viitorul acelui dinte.
Daca bacteriile au afectat decat primul strat al dintelui, adica smalțul, atunci solutia este realizarea unei obturatii simple (plombe).
Daca bacteriile trec de acest prim strat al dintelui ajung in cel de-al doilea strat, dentina. De aici lucrurile se complica putin intrucat datorita structurii dentinei acum bacteriile au acces către interiorul dintelui (pulpa dentara sau nerv). In acest stadiu solutia este putin mai complicata si poate varia de la o obturatie mai complicata (plomba) pana tratamente complexe pe canalele dintelui.
Daca pacientul așteaptă in continuare si nu se prezintă la medic (de obicei face managementul durerii prin medicamente antiinflamatoare) bacteriile distrug in totalitate si cel de-al doilea strat al dintelui si capătă acces nemijlocit la interiorul dintelui (pulpa dentara sau nerv mai popular). In acest stadiu tratamentul devine considerabil mai complicat si cu durabilitate limitata sau chiar imposibil (ajungându-se la extracția dintelui). Tratamentul consta in ședințe de tratament le canalele dintelui cuplat cu medicamente aplicate intre ședințele de tratament in încercarea eliminării tuturor sau majorității bacteriilor ajunse in interiorul dintelui. Daca tratamentul reușește, dintele va ramane le arcada in continuare un numar de ani. Daca eșuează se ajunge la extractie.
In cazurile foarte severe cand pacientul ajunge cu dintele “umflat” la medic, deja bacteriile au ajuns la vârful rădăcinii si agresează osul maxilar, fapt ce face ca sistemul imunitar sa aibă un răspuns sever in încercarea de a limita raspandirea infectiei in restul organismului. Deja in acest stadiu șansele ca dintele sa mai poata fi tratat scad dramatic.
Ce trebuie reținut din articolul acesta este ca e foarte important pentru durabilitatea dintelui stadiul in care va prezentați la medic. Indiferent de cate medicamente ia un pacient acest lucru nu va rezolva problema pe termen lung.
Comentarii la “Ce se intampla daca nu tratez / extrag un dinte cariat? Pot sa indepartez sau sa opresc caria acasa prin periaj / igienizare mai riguroasa?”