Abcesul dentar este o infectie bacteriana ce se manifesta printr-o colectie purulenta la varful radacinii unui dinte sau in lateralul radacinii. Aceasta colectie purulenta cauzeaza periodic tumefactia (umflatura) regiunii unde este localizat.
Clasificare
- Abces periapical, localizat la varful radacinii sau radacinilor unui dinte. Aceasta are ca punct de plecare o carie profunda netratata care invadeaza pulpa dintelui, o infiltrare bacteriana datorata unei fracturi sau fisuri coronare sau un tratament endodontic esuat.
- Abces parodontal, localizat in lateralul radacinii unui dinte. Are ca punct de pornire o punga parodontala.
- Abces gingival. Acesta intereseaza doar gingia, fara sa afecteze dintele sau ligamentul periodontal
- Abces periconorar sau pericoronatita. Aceasta este un tip de infectie care e dezvolta in jurul coroanei unui dinte, indeosebi la molarii de minte. In cazuri foarte severe la mandibula poate cauza angina Ludwig.
- Abces mixt endo-parodontal. Acesta este prezent in situatia cand un abces periapical se extinde unindu-se cu un abces parodontal si, de obicei implica pierderea dintelui.
Simptome
Principalul simptom este durerea si tumefactia locala in dreptul dintelui sau zonei afectate.
Presiunea aplicata dintelui sau caldura declanseaza de obicei dureri intense.
Zona afectata este tumefiata (umflata). in functie de tipul abcesului zona tumefiata este la baza dintelui, la nivelul gingiei si/sau la nivelul obrazului.
In unele cazuri tumefactia nu este insotita de durere. Si in acest caz recomandarea este sa consultati un medic stomatolog.
Durerea este localizata pe partea afectata, putand iradia in jos sau in sus, pe traiectul nervului care deserveste partea respectiva. Deoarece nervii care deservesc dintii de pe partea dreapta sunt diferiti de cei ce desrvesc partea stanga, durerea nu se poate prezenta pe ambele parti.
Lasat netratat mai mult timp abcesul poate fistuliza.
Tratamentul abcesului dentar
Tratamentul abcesului dentar se realizeaza la medicul stomatolog si are ca obiectiv inlaturarea cauzei (bacteriile) care a produs infectia, drenajul acesteia si eventual antibioterapie.
Unele abcese dentare se pot vindeca in urma tratamentului endodotic. Dupa aceasta este bine ca dintele sa fie reexaminat la interval de 1 an pentru a urmari vindecarea tesuturilor dentare.
Daca tratamentul endodontic nu este suficient, in unele situatii se poate interveni chirurgical si se poate realiza chiuretajul chirurgical al leziunii. O astfel de interventie chirurgicala se numeste rezectie apicala.
Alte abcese necesita extractia dintelui si chiuretajul infectiei.
Comentarii la “Abcesul Dentar: Cauze, Simptome si Tratament”