Intrebari Stomatologice Targu-Jiu

Cele mai frecvente intrebari ale pacientilor mei sunt raspunse mai jos.


Ce este sigilarea dentara?

Sigilarea dentara este o manopera minim invaziva care se realizeaza pe dintii temporari tineri si permanenti tineri (erupti recent) si inchide ermetic santurile si fosetele acestor dinti. In acest fel bacteriile nu mai au unde sa se cantoneze, si prin urmare nu mai pot cauza carii. Sigilarea dentara nu elimina complet probabilitatea copiilor de a face carii insa reduce foarte mult riscul. De asemenea sigilarea dentara nu inlocuieste igiena de acasa. Cititi mai multe despre sigilarea dentara.


Ce sunt obturatiile (plombele)?

Obturatiile din compozit, sau asa-zisele plombe sunt restaurari dentare simple prin care se acopera o cavitate creata prin curatarea cariei dentare. Materialul din care sunt realizate aceste obturatii se numeste compozit, este total fizionomic si biocompatibil. In unele cazuri in aceste materiale compozite sunt incluse si nano sau micro particule anorganice, ceramice diferenta constand in diametrul particulelor.

In momentul de fata restaurarea cariilor dentare cu materiale compozite este tratamentul de electie al cariilor dentare. Cabinetul nostru foloseste materiale compozite fabricate de firmele americane Kerr Dental, 3M ESPE si firma japoneza GC.


Ce este rezectia apicala?

Rezectia apicala este o interventie chirurgicala de mica amploare prin care se extirpa tesut de granulatie format la varful radacinii (apex) unui dinte datorita unei infectii dentare netratate (abces dentar). Aceasta in timp se organizeaza intr-un chist care, lasat netratat se poate extinde si la alti dinti vecini. Cititi mai multe despre rezectia apicala.


 

 


Ce este endodontia?

Endodontia este acea ramura a stomatologiei care se ocupa cu studiul fiziologiei si patologiei pulpei dentare, sau in termeni mai populari al nervului. Cand avem nevoie de endodontie sau in termeni mai populari de tratament de canal? De obicei atunci cand avem o carie profunda care ne supara (dinele este sensibil la rece, dulce sau cand pur si simplu doare).


Ce trebuie sa fac dupa o extractie?

Ce trebuie sa fac dupa o extractie dentara?

Extractiile dentare sunt interventii chirurgicale de mica amploare si trebuie tratate ca atare. Ca orice interventie chirurgicala, locul extractiei nu trebuie traumatizat pentru a nu deranja procesele reparatorii ale organismului. Asta inseamna ca nu trebuie sa mancam in locul extractiei (mancam pe partea opusa extractiei cateva zile).

Dupa extractie medicul stomatolog va va pune o compresa sterila pe care o veti tine usor compresiv un minim de 30 minute. Acest lucru ajuta la oprirea sangerarii locale cauzate de extractie.

Igienizarea dentara realizata acasa se va realiza incepand cu a doua zi dupa extractie, cu mare grija sa nu traumatizam locul extractiei. Periajul se realizeaza cu grija, fara a insista foarte mult in zona extractiei. Apa de gura se poate folosi, insa clatirea nu va fi energica. Se poate folosi si apa de gura cu clorhexidina.

Tratamentul prescris de medicul stomatolog (antibiotic si/sau antiinflamator) trebuie urmat cu strictete si pe durata mentionata de medicul stomatolog

Dupa interventia chirurgicala se poate tine o punga cu gheata pe obraz in dreptul extractiei. Acest lucru reduce edemul local si provoaca vasoconstrictie.

Ce nu trebuie sa fac dupa o extractie dentara?

Fumatul este interzis cel putin o zi dupa efectuarea extractiei dentare.

Trebuie evitate bauturile si mancarea foarte reci sau fierbinti timp de cateva zile dupa extractie.

Nu trebuie sa traumatizam locul extractiei dand cu limba sau mancand in locul extractiei.

In ziua interventiei evitati efortul fizic exagerat.

Evitati factorii iritanti, inclusiv bauturi gazoase sau alimente picante, iuti.

Ce fac in caz de complicatii?

In general complicatiile extractiilor dentare se rezuma la infectii locale, numite alveolite. Pentru tratamentul acestura contactati medicul stomatolog.



Cum ne contactati?

Telefon programari: 0740 051 386

Programarile telefonice se pot face in intervalul orar 10:00 - 20:00. In afara acestui interval va rog faceti o programare online.

Pentru a face o programare online sau pentru a ma contacta prin email folositi butoanele de mai jos.